Blogginlägg

Den omdiskuterade valpträningen 🌸

Vad är mer omtalat, än att träna en valp? Och vad är egentligen rätt och fel?

 

Precis som i all hundträning, känner du din hund bäst, och du vet vad den behöver för stimulering. Som ny i hundsporten är det väldigt lätt att göra fel , man är ofta överambitiös och kanske överanstränger eller överstimulerar sin hund. Jag kan glädja dej med att alla har gjort, och kommer göra mååååånga fel i sin karriär som hundförare. Det är ju faktiskt så man lär sej, och utvecklas. 
jag tror det är viktigt att man inte hamnar i en trend där man skäms över sin misstag, utan vi måste våga prata om saker, på ett respektfullt sätt, där man också respekterar att olika människor ser olika på valpträning och hundträning. En bild på Facebook eller instagram säger faktiskt ingenting om hur länge, hur tungt eller hur mycket man belastar en hund, eller en valp :) 

vi måste vara ödmjuka inför varandras tankar, erfarenheter och känslor, det tror jag är ett vinnande koncept, för inte kan det väl vara en slump att dom som tränar minst skriker högst? 

jag tänkte faktiskt dela med mej lite av mina tankar på valpträning, och hur jag valt att förbereda Gaia och Garm inför livet som draghundar. Nu har jag kanske lite förtur eftersom jag själv fött upp dom, men förhoppningsvis ingår alla valpars tid hos uppfödare bus, lek och klättring, precis som det gjort hemma hos mej.

 

det jag redan nu sätter varning för, är fart och belastning. Man utsätter inte valpen i en position där kroppen belastas, eller där den tvingas springa för att exempelvis mamman gör det. Välfärden går före hur "kul" valpen tycker att det är. Dom flesta hundar kan springa fort, och det är ingenting man behöver träna en valp på, eller hur?

 

första tanken jag tänker i min träning är

"vad är drag?"

"vilka dragegenskaper värdesätter jag?" 

"vilka mål har jag för i år?" 

fråga 1  var ganska enkel för mej, drag är en hund med sträckt Lina, som alltid försöker ta sej framåt, oavsett Belastning. 
ofta ser jag hundar i full galopp, helt utan belastning  och förare som sparkar bakom som några galningar, är det en hund med arbetsmoral och pannben? Inte för mej, men för många andra, speciellt med ett mer elittänk och kanske snabbare raser. Men det är inte ett arbetsläge för mina samojedhundar. 

 

FE2127BC-7B60-4DD4-B64A-5C904195A215
att låta valparna springa före den rutinerade hunden ger dej en bättre möjlighet att se trötthetstecken. 

 

 

fråga 2, vilka dragegenskaper värdesätter jag? För mej handlar allting om framåtdrivet, och det är självklart nånting man kollar redan på föräldrardjuren för bästa förutsättningar, men precis som allting annat kan man höja hunden i exempelvis energinivå och arbetsmoral redan som valp. Under präglingen är valpen som mest påverkbar, och det är ett utmärkt sätt att träna draghuvudet och få den perfekta pusselbiten till din blivande draghund. 

BDD95831-F337-4796-B12A-AFFA403AEC1F

att förstärka framåtdrivet, och valpens tankesätt "alltid framåt oavsett" kan man göra redan under präglingstiden, här tränas Gaia och Garm som ni kan se helt utan belastning, men hjärnorna arbetar för fullt att hantera arbetsuppgiften 🌸

 

fråga 3, årets mål. Ja som ni säkert kan lista ut handlar allting första året och att bygga upp motivation, arbetsmoral och glädje inför kommande säsong, och det gör jag på många olika sätt. 

att bygga upp kroppen på valpen för mej innebär mycket lösspring och bus. men även när unghunden närmar sej 12 månader innebär det att börja springa med i spannet och kanske utsättas för riktig belastning. 

91A598EF-CF11-4695-BA8C-5827814E36A7

Gaia och Garm springer lösa med belastning när pensionären zamba springer sin 1 km långa löprunda, även hon lös. Här är vi helt "off track" 

 

Att springa lösa bredvid har mina valpar gjort dom första 6 månaderna av sitt liv, och byggt upp kropparna, ibland med handskar bakom, eller lättare belastning. När jag säger belastning menar jag egentligen "nånting som påverkar, eller kanske bara hänger efter" alltså ingenting som belastar hundens kropp, förstår ni skillnaden?🌷

när dom blivit runt 6 månader vill jag börja kolla av läget lite, hur står vi till och hur ser valparna på träningen, och framförallt, hur ligger vi till?

 

D83D9B65-604C-4A0B-BD1A-281C17F4C31B

Många tänker inte på att till och med lek med andra hundar kan skapa en överbelastning på unga hundar, för visst är det svårt med gränser när man har kul?

 

när mina hundar blivit lite mognare lär vi oss att sele på , betyder sträckt lina och där kommer ofta dragträningen igång på ett nytt sätt  för hundarna, för man måste utveckla sin träning, speciellt om man har en påhittig ras som samojeden.

 

7F9027C5-C30E-4DD5-B67C-E77B2BD06FE9

skrittträning i sele för valparna, ska vi går framåt måste linorna Sträckas. 

efter ett tag kanske man väljer att lägga till lite intervallträning, och dom flesta unghundar brukar vilja bränna av i en rasande fart, men glöm inte, du har inte bråttom! För lika  lätt det är att bränna av, är det faktiskt att bränna ut unghunden, och det är glädje vi jobbar med här!

 

5DD82E5C-AF30-4371-9AE8-FB267825AC18
unghundarna blir ofta helt galna när dom väl får springa en tur, bevara glädjen!

 

när valparna sakta men säkert fått vänja sej vid sin nya arbetsuppgift kanske man på skoj sätter in dom i sitt befintliga spann, om man har något. I mitt fall har jag varierat att dom får springa utan nacklina  I lead (alltså fram med ledarhundarna) och i bakre position (Wheel). Det viktiga här är att du inte skapar en osäkerhet, valpen ska känns sej självsäker och trygg, inte rygga undan eller känna ett obehag mot dom stora hundarna. Ledordet när du sätter in en ny hund i ett rutinerat spann är bromsa!  Det är betydligt lättare än man tror att få en hund farträdd, och det kan bli så illa att du förstör hundenför all framtid. Hunden ska springa med självförtroende, inte desperation att försöka följa med dom vuxna hundar, som har en helt annan balans på sin kropp. 

 

6BEAF225-3AFC-47C4-88B1-89ACC85FDF5B

vid spannträning med valp är bromsen din bäst vän.

 

när jag kommit så långt kör jag sporadiska korta träningspass där jag bygger upp vilja, motivation och en arbetsmoral som JAG vill ha. För det är just det, vad vill  DU  ha för draghund, finns det verkligen nåt rätt och fel? Det finns olika tänk, men i slutändan har vi nog samma glädje för arbetet ❤️ 

EE722E27-E946-400D-AA26-F9D0BABC8AE2

en kort träningstur i spann för valparna, för att avlasta kropparna på mina dragvilliga små sparkar jag i dagsläget i varenda uppförsback, än är kropparna inte redo för det arbetet. 

 

valptider är verkligen spännande, och jag längtar till nästa säsong, då man verkligen får utbetalning för all förberedelse 

 

 

väl mött 🌸

 

 8E6AADC6-FCD5-4E87-B392-9F5129BF9D96

 

 

 


Höstträningen

Ja det är verkligen full rulle här hemma. Det senaste som hänt är väl Barmarks SM där vi krigade oss till en fjärde placering. Startande i spannet var Lille mint, Artemis, Karisma och Lucifer. Det var Lucifers första spanntävling och han tacklade det fantastiskt bra. Syster Artemis som nyligen haft valpar fick kämpa lite hårdare än dom andra, men hon älskar verkligen att tävla. Jag gillade verkligen banorna på SM, jag fick utmana min körteknik ordentligt och det var både spöregn och lervälling, så nerverna var hårt belastade. Jag hade dock en fantastisk feeling med hundarna och vi var verkligen en unit och det var nog det som gjorde att det gick så bra, dom tog varenda kommando. Jag var otroligt stolt över hundarna den helgen ❤️

1A7E3649-C6F1-4961-B3A3-69D8621143F6

 

förutom detta har Bailey flyttat till sitt nya hem och hon är verkligen älskad 😍hon har påbörjat träning i både Rallylydnad och nosework, och när dom, känner sej redo så ser vi nog dom på tävlingsbanorna ❤️ Innan hon flyttade fick jag dock plocka sista championatet på henne, och det gör att hon är min första championhund och det är jag superstolt för, hon plockade 3 raka cert, och hade dökul under tiden 😍önskar Bailey med familj stort lycka till ❤️
AF2A5A8F-B2AB-4FBD-9DF9-A8D0A5662AFF

jo mina egna hundar då? 
zamba har haft väldigt mycket problem med ögonen sen i vintras, hon har fått irritationer som blivit infektioner till och från. Konstigt nog har hon inte smittat någon av dom andra hundarna. Det visade sej att hon har unjefär 50% fungerade tårproduktion på båda ögonen och därför får hon nu ögonsalva morgon och kväll resten av livet, i övrigt är hon helt smärtfri och tränar "pensionärsgympa" i olika former 5 dagar i veckan.hon håller också på att träna upp sina små valpkompisar till draghundar.  Hon lever dessutom fortfarande helt utan smärtstillande för spondylosen och atrosen, men hon får glykoflex tillskott och ledsupport vet från djurapoteket. Och självklart det viktigaste på en spondylos hund-massage! Jag är glad att jag hittat en balans för henne, och hon är överlycklig för sina trix varje dag 😍

ADA3AE2D-A2C7-433C-8534-A8A2284AC0BF

Artemis då? Jo hon är i höglöp just nu, och hon kan varken höger eller vänster, och jag har därför lagt min kommandoträning på is till löpet är över. Jag vill inte ha en massa konflikter utan inlärning ska vara trevligt och kul :) hon börjar också komma i form efter valparna men är helt naken ännu 😂 ja hon är ingen graciös hund just nu. Valparna är såpass självständiga så det märks knappt att hon är deras mamma längre, men ibland ligger hon och pussar dom ❤️Jag är så otroligt stolt över hennes resa nu under sommaren och hösten, vilken fantastisk hund jag har i henne ❤️

D2AA0EB5-FDF3-4C95-B9FE-80F4070B25A4

Lille Lucifer då? Jo som jag skrev tidigare har han gjort sin första tävling i spannklass, och det gick över försväntan. Självklart tog den endel på hans huvud med, men överlag gick det riktigt bra, i samband med SM gick även Karisma in i löp, och en vecka senare över Artemis. Lucifer som just nu är i den menatala könsmognaden har upplevt detta tufft, men nu verkar han har samlat sej igen men Artemis har höglöpet på slutsvängen. Ibland glömmer jag hur ung han är, men egentligen är han ju fortfarande en bebis ❤️ Målet i framtiden är att låta han gå som ledarhund tillsammans med Artemis men denna säsongen är han inte redo för det och jag vill inte pressa honom för hårt.  Allt har sin tid som jag brukar tänka 😀 han är dock stor nog för höft och armbågsröntgen och där fick han A på höfter och UA armbågar, väldigt glädjande ❤️

C231A4C3-6638-46C4-8BA0-C11077626983

och valparna då😍dom har ju sin egna dragträning med tant zamba, och dom börjar få riktigt bra framåttänk nu, och det börjar bli dags att utöka ❤️Förutom sin dragträning tränar dom sitt-stå-tass och ingångar och speciellt Garm älskar lydnaden just nu 😍dessutom har vi tandlossning här hemma. Rumsrena är dom inte helt ännu, utan det händer gärna nån olycka när vi sover, men det blir ju lite konstigt för mina hundar eftersom sambon jobbar dag och jag natt 🙂

 

DF8942E4-C96B-48BA-97BD-3868372E3494

i övrigt så har ju valparna långtifrån åldern inne utan jag har fått möjligheten att låna 2 swedsams hundar även i år. Karisma var ju här förra året, och Claire är nykomlingen. Nästa vecka ska vi starta vår första tävling, så önska oss lycka till ❤️

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


En ny era

det händer så mycket förändringar i mitt hunderi just nu, och jag försöker verkligen anpassa mej. Livet som pensionär för zamba just nu är faktiskt nånting hon njuter av. Hon har så otroligt mycket lek och bus i sej, och hon är verkligen Lucifers lektant. Han lägger sej ner så hon kan bita på honom och dom jagar varandra. Hennes kropp klarar inte riktigt det dära tyvärr, men han börjar lära sej vart gränserna går. Artemis hon leker inte ännu, utan hon är ganska trött och påverkad av valparna. Det är ganska tufft med 7 ligister. 

170A6181-6782-4E9A-8C2D-37E627BFB870

 

Träningen för mej just nu går ganska dåligt, vi har varit ute ganska lite men det är svårt att få ihop tiden tycker jag, så det får bli lite som det blir just nu, det viktigaste för mej är att skapa en bra och stabil grund för valparna, men lagom stimulans och en stor dos trygghet. Och just nu känner jag att det är en miljö vi faktiskt lyckats med, valparna är supercoola.  Dom använder sina halsband och vänjer sej vid dom, dom äter inte så jättemycket mjölk längre heller och Artemis är på sining. I tisdags var vi dessutom inne och chippade dom, så nu har alla sina chipnummer. 

 

Det jag ser fram emot just nu är mentalbeskrivning på valparna, det ska bli oerhört spännande att se vad det säger, jag har tidigare aldrig varit med om något sådant på valp. Jag nämner ju nästan hela tiden hur viktigt det är med mentalitet, så en uppföljning för mej känns väldigt självklar. Alla vi som levt med räddslor vet hur viktigt det är att aldrig föra det vidare i Avel.  Valparna är som jag tidigare skrev otroligt trygga, och dom har förmågan att släppa saker väldigt fort, och i min värld är dom väldigt nyfikna och det är ju en oerhört viktig egenskap för att kunna exempelvis avreagera i situationer som kan uppstå. 

 

755892E4-D007-4288-95FE-D9DEA7648C6C

 

alla valpar tingades denna veckan, och jag är otroligt nöjd med deras hem, det känns som att varje valp matchar sina ägare, och jag tror alla kommer få fantastiska och innehållsrika liv. Är så fint och se glädjen i ögonen när dom träffas, alla har så mycket kärlek till sin valp ❤️ Och självklart känns det även bra att någon ska stanna, jag är så otroligt nöjd med kombinationen mellan Artemis och loke och är i extas över valparnas perfektion (ja opartiskthet finns inte här😂). Det är kanske naturligt som uppfödare att känna så, men det är kanske en av världens bästa känslor ❤️

 

Just nu väntar jag på höstens träningar, men lägger det lite på is till valparna flyttar, det är bara 1.5 vecka kvar 😱 vart har tiden tagit vägen? Och sen är det ju lite trist att jag inte direkt har hundar att träna med, men jag accepterar läget. Allt har sin tid ❤️

 

A0406D96-84DE-4456-A13D-442450D99076

 

 


En ny era

det händer så mycket förändringar i mitt hunderi just nu, och jag försöker verkligen anpassa mej. Livet som pensionär för zamba just nu är faktiskt nånting hon njuter av. Hon har så otroligt mycket lek och bus i sej, och hon är verkligen Lucifers lektant. Han lägger sej ner så hon kan bita på honom och dom jagar varandra. Hennes kropp klarar inte riktigt det dära tyvärr, men han börjar lära sej vart gränserna går. Artemis hon leker inte ännu, utan hon är ganska trött och påverkad av valparna. Det är ganska tufft med 7 ligister. 

170A6181-6782-4E9A-8C2D-37E627BFB870

 

Träningen för mej just nu går ganska dåligt, vi har varit ute ganska lite men det är svårt att få ihop tiden tycker jag, så det får bli lite som det blir just nu, det viktigaste för mej är att skapa en bra och stabil grund för valparna, men lagom stimulans och en stor dos trygghet. Och just nu känner jag att det är en miljö vi faktiskt lyckats med, valparna är supercoola.  Dom använder sina halsband och vänjer sej vid dom, dom äter inte så jättemycket mjölk längre heller och Artemis är på sining. I tisdags var vi dessutom inne och chippade dom, så nu har alla sina chipnummer. 

 

Det jag ser fram emot just nu är mentalbeskrivning på valparna, det ska bli oerhört spännande att se vad det säger, jag har tidigare aldrig varit med om något sådant på valp. Jag nämner ju nästan hela tiden hur viktigt det är med mentalitet, så en uppföljning för mej känns väldigt självklar. Alla vi som levt med räddslor vet hur viktigt det är att aldrig föra det vidare i Avel.  Valparna är som jag tidigare skrev otroligt trygga, och dom har förmågan att släppa saker väldigt fort, och i min värld är dom väldigt nyfikna och det är ju en oerhört viktig egenskap för att kunna exempelvis avreagera i situationer som kan uppstå. 

 

755892E4-D007-4288-95FE-D9DEA7648C6C

 

alla valpar tingades denna veckan, och jag är otroligt nöjd med deras hem, det känns som att varje valp matchar sina ägare, och jag tror alla kommer få fantastiska och innehållsrika liv. Är så fint och se glädjen i ögonen när dom träffas, alla har så mycket kärlek till sin valp ❤️ Och självklart känns det även bra att någon ska stanna, jag är så otroligt nöjd med kombinationen mellan Artemis och loke och är i extas över valparnas perfektion (ja opartiskthet finns inte här😂). Det är kanske naturligt som uppfödare att känna så, men det är kanske en av världens bästa känslor ❤️

 

Just nu väntar jag på höstens träningar, men lägger det lite på is till valparna flyttar, det är bara 1.5 vecka kvar 😱 vart har tiden tagit vägen? Och sen är det ju lite trist att jag inte direkt har hundar att träna med, men jag accepterar läget. Allt har sin tid ❤️

 

A0406D96-84DE-4456-A13D-442450D99076


Ens första hund

valparna fyller 5 veckor på tisdag och jag har hunnit träffa alla mina valpköpare förutom 1 som ska flytta utomlands. Det får mej verkligen att tänka tillbaka på min egen första hund, jag känner igen mej så otroligt mycket när jag själv fick min första hund. 

jag har genom hela mitt liv varit en kattmänniska, jag var faktiskt ganska duktig på ”kattmentalitet” och beteende På katt tidigare, tyvärr har jag glömt allting. Mina katter fick jag från pappas nya hus, ett dödsboende där damen tyvärr lämnat över otroligt många katter. Dom flesta togs bort, men jag lyckades utan min dåvarande sambos tillstånd få med mej 2 hem. Mina katter är idag 12 år, så sålänge har jag egentligen inte hållt på med djur. Men jag skaffade heller inte egna djur fören jag flyttade hemifrån 19 år gammal, så så många hinner man inte med ❤️

 

Därefter ville min dåvarandes sambo ha en hund att springa med, och vi brukade på den tiden passa systers blandras sonic. Han bodde hos oss när hon var iväg ibland, och han var hos mej när syrran jobbade.jag hade 3 krav på hunden han ville skaffa. Renrasig, vit och fluffig. Hem kom vår 11 månaders lilla tös Zamba

 1241D1EF-9544-4E1A-ACD9-970D3B57A908

 

När zamba kom var jag väldigt okunnig på hund och jag hade bestämt att 1 h promenad varje dag ska hon ha, jag läste det någonstans. Vi gick även grundkurs och sen hamnade vi direkt i tävlingslydnad. Jag var så oerhört stolt att vi kunde hoppa över fortsättningskurs och gå direkt dit. Såhär i efterhand undrar jag om man inte fick välja det själv 😂 vi tränade på klubben ca 3 dagar i veckan med inrikting lydnad. Vi träffade kompisar och hundarna lekte i hundrastgården dom fanns i Kalmar. Man var aldrig rädd för hundslagmål eller smittor, utan det var helt naturligt att vara där. Ibland saknar jag det där okomplicerade. Idag gör jag ibland saker svårt och begränsar både hundar och mej själv.  Vi var ett tjejgäng på ca 5 personer som alla gått samma kurs, vi gick på promenader med fika och tränade som galningar. Zamba där var hela nyckeln till mitt sociala liv och jag älskade det. 

4F8C12E8-FA51-4538-987E-A3CB28086954

Erica, jag med jinnies hund (jinnie bakom kameran) och Frida med Naiko 

 

Vi var verkligen galna i träningen och vi peppade och stöttade varandra genom allt ❤️ Så tacksam över denna tiden och ofta tänker jag tillbaka på den 🌸

 

sen började väl saker ändras när jag och min dåvarande flyttade isär, jag tog med mej zamba, hon var besatt i mej och vi hade ett väldigt speciellt band. Mär vi flyttade minskade det där spontana, även om jag bara flyttade 2 mil Bort från Kalmar. Jag läste lite då och då, och nånting som verkade viktigt var utställningsmeritering, det var nånting man skulle göra med sin hund. Så vi började träna inför det 

91C93D69-A0B5-4475-B6F2-A769405BB336

Inofficiell utställning Tingsryd

 

Nästan när jag köpte zamba kom reglerna från rasklubben att man måste ha dragprov för att kunna ta cert på utställning, så självklart skulle vi ha det också. Jag ställde mej som vanligt frågan, hur svårt kan det vara? 

81271002-6492-45BE-917D-A221544D76E9

Vår första tävling

 

första gången jag skulle meritera zamba var på en barmarksmeritering och vi skulle köra skrinda I mörker. Min pannlampa trillade av och slog mej i huvudet hela tiden, skrindan höll knappt ihop och dessutom körde vi fel så vi hoppade över 2 km av banan och diskade oss, men zamba hade så hysteriska roligt 😂 ja vi var fantastiskt glada över att komma i mål, och oerhört stolta över vår prestation, vi hade precis erövrat världen. 

2015 körde jag min första meritering på snö, efter att fått låna släde av Christina. Jag hade aldrig sett en släde tidigare och tyckte utrustning var svårt. Jag fattade inte hur linor skulle sitta, eller hur ett ankare fungerade. Vad är skillnaden på bromsar? vad betyder valla skidor? Att lära sej detta som helt grön är otroligt svårt. Zamba och jag kom runt, men vi klarade inte meriteringen. Samma pr fick jag dock möjligheten att testa 4 spann när jag lånade in 3 andra hundar. Jag minns inte säkert men jag tror vi kom runt på 3 milen på strax under 5 timmar, det är otroligt lång tid. Ja, det är verkligen skönt att man fortsätter förbättras. Men jag var otroligt tacksam att jag fick testa hur det kändes, och tacksam till dom som lånade ut hundar till mej.

.420E5C11-A939-4566-AA88-6A18F3819F8F

året efter lånade jag in hundar och vi klarade vår meritering och sen dess har alla mina hundar bara fortsatt förbättras. Det enda provet vi aldrig har klarat är DP20 och det är väldigt svårt för oss. Om jag inte minns fel måste medelhastigheten ligga på 17 km/h förra säsongen och i mångas ögon är det inte rimligt för vår ras. Vad man väljer att tänka där, det får var och en stå för. i samma hastighet får syrran malinois cert, och det får en att fundera. Samtidigt är det viktigt att ha mål, att stå still och stampa är inte så kul det heller. 

 

Vad händer i år då?

I år blir ett mellanår för oss. Jag kommer vara ha 2 tävlingshundar, Lucifer och Artemis  och jag kommer för sista året låna in hundar. Bailey kommer inte tillhöra ”tävlingsgruppen” denna säsongen. Mina blivande tävlingshundar är på tillväxt och zamba är pensionär, och med så få hundar går det inte satsa riktigt lika hårt. Jag försöker verkligen vara tålmodig men jag måste tänka långsiktigt och det är såhär det måste bli. Vi ska ta det lugnt och försiktigt, jag ska lära känna mina nya lederhundar ordentligt, Lucifer har en bra bit kvar att mogna och bli kommandosäker. Vi jobbar sakta men säkert mot målet vi vill nå. Jag har endel att träna på och jag har skrivit ihop höstens prioteringar, och det känns bra ❤️I nästa inlägg kommer jag gå igenom mina prioteringar i Lucifers träning om jag har energi. 


Bloggerskor

 

IMG_5296

Emmelie1395269_10152299861552846_331600886_n (1)

isabell

Blogghistorik

«juni 2023»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Senaste inlägg
Den omdiskuterade valpträningen 🌸
Höstträningen
En ny era
En ny era
Ens första hund
Valpsjukan🌸
Wow-kullen är här❤️
Ticktack..... träna att
Premiär på barmark!
Vårkänslor.

Senast kommenterade
Vi inledde med en fantastik säsong

Kategorier
Emmelie
isabell

Arkiv
2020
2019
2018
2017